De Paus en het Gouden Uur

Het gouden uur is een term die in de hulpverlening gebruikt wordt. Het geeft aan dat wat je het eerste uur doet, bepalend is voor de afhandeling van de hele hulpverlening. Door de hulpverlening in dit eerste uur goed te organiseren, verhoog je de overlevingskansen van het slachtoffer of de slachtoffers.

 

We hoeven niet op een incident te wachten voor we gebruik kunnen maken van deze kennis. De meerwaarde van een structurele aanpak is elke dag toe te passen. Want ook in het dagelijks leven geldt dat hoe je je dag begint bepalend is voor de rest van de dag. Dus niet alleen je stemming maar je hele aanpak, ritme en creativiteit.

 

Daarmee is niet gezegd dat er geen verplichtingen zijn die ook een stempel op de dag drukken; onbewust zul je anders wakker worden op de dag dat je op vakantie gaat dan op de eerste werkdag van de week. Of op de laatste werkdag van je carrière, zoals bijvoorbeeld Paus Benedictus XVI die afgelopen donderdag voor de laatste keer als Paus wakker werd.

 

Vorig jaar heb ik hem vanaf het balkon van zijn werkkamer aan het Sint Pietersplein in Rome horen spreken. Vakantie of geen vakantie, weer of geen weer, de Paus spreekt iedere zondag de aanwezigen toe en spreekt dan ook de zegeningen uit over de buitenlandse bezoekers, in hun eigen taal. En ook al ben ik niet Katholiek, toch raakte me dat. Deze man, met zijn Goddelijke macht, doet moeite om zich verstaanbaar te maken voor mij, bezoeker uit Nederland.

 

Mensen zijn vaak genegen meer moeite te doen voor mensen die trachten hen te begrijpen, die zichtbaar moeite doen om te verstaan en daardoor verstaan worden. Wat een prachtig idee zou het zijn als managers het gouden uur zou benutten om in gesprek te komen met zijn medewerkers. Gewoon, door op een zeepkist te klimmen, open te zijn over wat er speelt en medewerkers te vragen hem te helpen, vragen aan medewerkers wat hen drijft, wat hen belemmert in het behalen van hun doelen.

 

De Paus heeft een ongewone beslissing genomen; hij heeft niet gewacht tot hij dood zou gaan voor er een nieuwe Paus kan komen, hij heeft aangegeven dat hij niet genoeg kracht heeft om dat te doen wat hij als Paus wil doen. Een wijs besluit; je hart volgen en datgene doen waar je goed in bent. En dat delen met anderen, misschien wel tijdens een zeepkistsessie.

Natasja

Dank voor deze bruikbare informatie. Gelukkig voor mij kwam ik onbedoeld op je website terecht en ik was verrast door deze vergelijking tussen geloof en je hart volgen. Ik heb de site gebookmarkt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.