Het Nieuwe Werken versus Kennis Houding en Gedrag

HNW vs KHG

 

Het Nieuwe Werken is meer dan thuiswerken, daarom zijn er seminars en workshops over Het Nieuwe Werken, boeken worden er over geschreven en ik vraag me af wanneer het eerste boek over Het Nieuwe Werken verfilmd wordt want ineens is hier een grote trend die alles moet gaan oplossen.

 

Is dat zo? Is Het Nieuwe Werken een oplossing voor het fileprobleem en zorgt deze nieuwe manier van werken voor zoveel flexibiliteit dat Saartje op tijd uit school gehaald wordt en dat papa nog even met Jeroen kan voetballen voor het avondeten? Is het een manier om de huidige crisis hanteerbaar te maken? En vooral: hoe ziet dat er dan uit?

 

Het Nieuwe Werken is vooral een stroming die veel mensen bezig houdt en waar veel verschillende meningen over zijn. Er wordt in geïnvesteerd, situaties worden geanalyseerd, planningen gemaakt, (thuis)werkplekken worden aangepast, trainingen gevolgd en zoals bij elke nieuwe trend zijn er de initiatiefnemers, de mensen die daar snel op inspelen, de volgers en de sceptici.

 

Na de implementatie en wellicht een pilot traject, komt de praktijk ofwel de  uitvoeringsfase en een evaluatie traject. Dit alles volgens een projectmatige aanpak die past bij een nieuwe aanpak ofwel een nieuwe manier van werken.

 

Het Nieuwe Werken heeft alles te maken met goede communicatie omdat het vraagt om een wijziging in kennis, houding en gedrag, afgekort KHG, het werkgebied van de communicatie adviseur. Door een goed plan te maken kan ingespeeld worden op de natuurlijke weerstand tegen veranderingen zodat er draagvlak ontstaat bij zowel de medewerkers die enthousiast zijn over het idee als bij de sceptici.

 

De tijd dat de chef in een hoek van de zaal direct zicht had op zijn medewerkers lijkt is met het nieuwe werken voorgoed verleden tijd.  Het Nieuwe Werken vraagt om zelfsturing; welkom eigen initiatief en welkom eigen verantwoordelijkheid.

 

Wilt u Het Nieuwe Werken welkom heten in uw organisatie, maak dan ook ruimte om samen met uw communicatie adviseur een goed plan op te stellen. Zorg voor een helder plan van aanpak zodat Het Nieuwe Werken meer wordt dan een synoniem voor thuiswerken maar een manier van werken die de hele organisatie begrijpt en kan hanteren.

Nauru

Gewoonlijk lees ik geen artikelen op blogs, maar de titel maakte me nieuwsgierig en ik moest het gewoon lezen. Je schrijfstijl verraste me. Dank je wel, een hele goede post.

Muriel Knedler

Het is het moment om een aantal plannen voor de langere termijn te maken en het is tijd om gelukkig te zijn. Ik heb dit artikel gelezen en als ik het mag zeggen – ik zie er naar uit om je te consulteren voor een aantal interessant zaken of advies.

Misschien kun je nog meer artikelen schrijven over dit onderwerp want ik zou er meer over willen leren en weten hoe ik het toe kan passen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.